Jdi na obsah Jdi na menu
 


DEN 3 - 12 days trip Perth - Broome

6. 10. 2011

 Ráno budíček v 6:30, rychlá snídaně, sbalit věci a v 7:30 už jsme na pláži a čekáme asi s dalšíma 50ti lidma na připlutí delfínů. Paní, která to tam koordinuje, nám poskytuje info, např. že se stane jen 4x do roka, že delfíni nepřiplavou, že je krmí až od věku 10ti let, pr. jinak si nedokážou vytvořit dostatečný návyk lovení a stávají se závislými na krmení umělé a že krmí jen samičky, pr. samci byli moc agresivní.

v 11 už nám je jasné, že dnes nepřiplavou ://

Nemůžu uvěřit, že je vážně neuvidíme, bylo to jedna z věcí na které jsem se nejvíc těšila.

Přesouváme se o pár metrů dál od pláže, kde začíná Aboriginal Tour. Je to hrozně zajímavé a hodina uteče jako voda.. Je to zvláštní zjištění že MY, civilizovaní lidé, bychom v případě nějaké pohromy z 99% umřeli hlady jen kvůli tomu, že neumíme dostatečně naslouchat přírodě.... a přitom jídla i pití by kolem nás mohlo být dostatek.

Aboriginský průvodce, nám ukazuje stopy klokana a hada, ve změti lidských šlápot, je my jen stěží nacházíme...a pokud by nás na ně neupozornil, ani by jsme si jich nevšimli.

Vysvětluje nám, že cokoliv co jedí zvířata, můžeme jíst i my. Že ptáci nám svým zpěvem, dokážou říct, kde se co děje. Jde vlastně o dokonalé splynutí s přírodou a nepochybuju, že v případě " konce civilizovaného světa" bychom "my" byli naprosto v háji a oni by si žili dál, svůj nerušený život jako dosud, naprosto nepoznamenáni.  Malé mušle používají jako nože, velké jako nádoby na přenášení jídla, pomocí troubení na mušle (mimochodem to byla ta největší co jsem ve svém životě viděla) se dorozumívají s ostatními kmeny a sdělují tak co ulovili... stále funguje směnný obchod, "desert people přinesou klokana a ocean people (jak se nazývají a rozlišují)to s nimy vymění za rybu či želvu ( v austrálii jen Aboriginal people mají právo lovit želvy). Na ohni griluje rybu, bez předchozích úprav, poté mušlí rozřezává bříško a naprosto bez problémů odděluje maso od kostí... žádné lovení kostí v puse, jak jsme zvyklí my...jen čisté maso.

Pak pokračujeme k Ocean Parku, kde nám hrozně zapálený průvodce vypráví o rybách. Za hodinu opět sedíme v busu a směřujeme s Shell beach. Zde se zastavujem tak na 20min, škoda že je na půl zataženo do toho samozřejmě nehorázně fouká :-D ale jinak je to pláž nádherná, obrovitánsky široká, posetá milióny mrňavých mušliček.

Večer již za tmy dorážíme do Coral Bay. Znechucena z nevidení delfínů, jsem se rozhodla si zaplatit celodenní šnorchlování a možnost zaplavat si s Manta Rays (obří rejnoci), tak doufám, že to bude stát za to a hlavně je uvidíme :-D Máme na to skoro celý den zítra, do busu nás Rhett (průvodce) nažene naštěstí až ve 4 :-))) 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář